mrkvánky

12.02.2025 | Recepty

Recept:

  • 100 g másla (změklé)
  • 200 g mrkve (strouhaná na jemno)
  • 200 g špaldové hladké mouky (může být i na půl s pohankovou)
  • povidla, marmeláda (kvalitní nebo domácí)
  • sůl (špetka)

Postup:

  1. Z másla, mouky, mrkve a soli vypracujeme hladké těsto. Na pracovní ploše těsto rozválíme (většinou není třeba podsypávat moukou) na tenčí plát a vykrájíme kolečka.

  2. Kolečka naplníme tak, aby náplň nevytékala a kolečko šlo pohodlně spojit. Kraje řádně přimáčkneme např. za pomocí vidličky.

  3. Dáme na pečící papír a pečeme na 180 °C asi 12- 15 minut podle trouby a použité mouky. Více celozrnná verze bude potřebovat ještě pár minut navíc.