850g hladká mouka
150g polohrubá mouka
200g cukru
kostrak droždí 42g
250g másla (rozpuštěného nebo povoleného, ne tvrdého) nebo půl řepkového oleje a půl másla
1 lžíčka soli
citrónová kůra
3 žloutky a 1 celé vejce
1/2 l mléka maximálně – mléko pokojové teploty
1. Udělat kvásek – do misky dát droždí a lžící cukru. Rozmíchat, zalít trochou mléka a přidat lžící mouky. Nechat vzejít kvásek, tj cca 10 minut.
2. Do velké mísy dát mouky, cukry a ostatní přísady, kromě mléka a másla. Přidat kvásek až vzejde. Pak přidat máslo a mléko. Míchat v robotu 10 minut a před koncem vsypat nasekané vlašské ořechy. Množství dle chuti.
Nechat hodinu až dvě kynout, podle teploty. Pak uplést vánočku a péct na 175 asi hodinu. Přikrýt alobalom pokud začne moc tmavnout zhora.